سومین همایش بین المللی تخصصی خرما امروز با حضور تعدادی از مسئولان ملی و بین المللی در بوشهر برگزار شد.
به گزارش خلیج فارس؛ نخستین بار جشنواره تخصصی بین المللی خرما در آبان ۹۷ با همکاری بخش خصوصی و دولت در استان بوشهر برگزار شد که رویکرد این رویداد ارتقا جایگاه خرما و توسعه بازار صادرات خرما بود و با موفقیت نیز برگزار شد.
در سال ۹۹ به دلیل اوج گیری بیماری کرونا شرایط برای برگزاری جشنواره تخصصی بین المللی خرما در استان بوشهر فراهم نبود تا پس از یک سال وقفه این رویداد از نهم آذرماه سال جاری آغاز شد.
سفیران افغانستان و بنگلادش، شماری از اعضای هیات رئیسه و کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی، رئیس انجمن ملی خرما، معاون باغبانی سازمان جهاد کشاورزی، معاون بازرگانی داخلی وزارت صمت و نمایندگان استان بوشهر در مجلس شورای اسلامی در این نشست حضور داشتند.
ترمیم بازار، هدف مهم جشنواره خرما
به گزارش خلیج فارس؛ رئیس اتاق بازرگانی استان بوشهر درمراسم افتتاحیه این رویداد گفت: ترمیم بازار خرما، مقابله با تهدیدهای نخلستانها، سرعت بخشی در طرح تحول نخلستان، اجرای کشاورزی نوین و توسعه بازارهای صادراتی از جمله اهداف سومین جشنواره تخصصی بین المللی خرما در استان است.
خورشید گزدرازی افزود: از نمایندگان مجلس، وزارتهای صمت و جهاد کشاورزی انتظار است با استقرار رایزنان اقتصادی در بازارهای هدف شرایط را برای صادرات خرما آسان کنند. تحقق این مهم بدون شک گامی ارزشمند در راستای بهبود فضای کسب و کار و فرصت اشتغال است.
وی افزود: با توجه به شرایط تحریمی در راستای رونق بازار فروش خرما اعزام و پذیرش هیاتهای تجاری در دستور کار جدی قرار گیرد تا از این طریق به بازار فروش خرما کمک شود. از جهاد کشاورزی نیز انتظار است با تامین اعتبار مناسب شرایط را برای سرعت بخشی به طرح تحول نخلستان در استان بوشهر فراهم کند.
گزدرازی گفت: همچنین باتوجه به شرایط تحریمی انتظار میرود در اسرع وقت نسبت به ایجاد یا تقویت مسیرهای حمل کالا با قابلیت تاثیرپذیری کمتر از تحریم اقدام کند. استان بوشهر باتوجه به مسائل لجستیکی نیاز فوری دارد تا زمینه برای افزایش عمق کانال دسترسی بندر بوشهر فراهم شود.
وی اظهارداشت: یکی از بازارهای هدف استان بوشهر کشور قطر است که در این ارتباط انتظار است توسعه اسکله بندر دیر به جهت اهمیت و توسعه صادرات به کشور قطر و نصب دستگاه ایکسری با هدف تسهیل صادرات جنوب کشور به قطر فراهم شود.
سازمان خرما کلید خورد
نماینده مردم شهرستانهای دشتی و تنگستان در مجلس با بیان اینکه تا وقتی محصول خرما صاحب و متولی پیدا نکند این همایشها کار ساز نخواهد بود.گفت: تاسیس سازمان خرما مانند چای، پسته، گندم، برنج در کشور برای ساماندهی مشکلات این محصول ضروری است.
غلامحسین کرمی با اشاره به فعالیت ۱۰ استان در عرصه تولید خرما بیان کرد: در این راستا تشکیل سازمان خرما از هفته آینده در مجلس کلید میخورد و انتظار میرود نمایندگان مجلس شورای اسلامی در طرح دوفوریتی این مهم را در دستور کار مجلس قرار دهند.
گردش ۱٫۵ میلیارد دلاری خرما
رئیس انجمن ملی خرما نیز گفت: ۶ استان خرماخیز در کشور داریم که در سال یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن خرما با گردش مالی یک و نیم میلیارد دلاری تولید کمی کنند.
به گفته وی، صادرات خرما در قالب بسته های ۵ کیلویی و حلب به ضرر این کالاست و کشورهای دیگر با بسته بندی آن ارزش افزوده کسب می کنند، از این رو باید به سمت فرآوری و بسته بندی جذاب و محصولات متنوع تر حرکت کرد.
بسته بندی، چالش خرما
معاون بازرگانی داخلی وزیر صمت هم گفت: مهمترین مساله در شرایط کنونی در زمینه صادرات و بسته بندی خرما است. باید با حفظ توسعه متوازن بازارهای داخلی و خارجی شناسایی شود.
صدق بیگ زاده اضافه کرد: بازگشت ارز صادراتی برای صادرکننده موضوعی دیگر است که نیاز به رسیدگی دارد تا مشکلات صادرکنندگان کاهش یابد و امیدواریم سهم تولیدکنندگان از قیمت نهایی را افزایش دهیم تا سفره مردم سهم بیشتری ببرد.
ضرورت افزایش بهره وری خرما
نائب رییس اتاق بازگانی ایران نیز گفت: بیشترین مشکلات در اقتصاد کلان است که باید مرتفع شود از دولت می خواهیم ارز ۴۲۰۰ تومانی را تصویب نکند و کسری بودجه را نپذیرد تا شرایط بهبود یابد.
خوانساری بیان داشت: متوسط راندمان تولید خرما در ایران ۵ و هشت دهم تن است که باید به این افزایش راندمان در هکتار و بسته بندی توجه شود.
۱۰۰ فرآورده خرمایی جایگزین خام فروشی شود
نائب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس هم گفت: باید شرایط موجود را اصلاح کنیم و سپس به فکر توسعه باشیم نباید به خام فروشی اکتفا کرد این در شرایطی است که ۱۰۰ فرآورده را می توان از خرما استخراج کرد.
کم بود بیمه باغ ها و ضعیف بودن مکانیزاسیون نخیلات از جمله دیگر مواردی بود که اوسطی به آن اشاره کرد.
مصوبه امید بخش برای نخیلات
معاون با غبانی وزیر جهاد کشاورزی نیز گفت: توجه به باغبانی به گونه ای است که برای نخستین بار در کشور ۵۰ میلیارد تومان اعتبار به نخیلات استان در سفر رئیس جمهور اختصاص یافت که بارقه های امید را در تکمیل اعتبارات بیشتر کرده است.
شهرک خرما تسریع شود
امام جمعه بوشهر باتاکید بر ایجاد مراکز تخصصی صنایع تبدیلی در نخلستانها گفت: با توجه به ظرفیت بالا تولید خرما با کیفیت در استان بوشهر ایجاد شهرک صنعتی خرما که سالها پیش مصوب شده، باید در اجرای آن تسریع شود.
آیتالله غلامعلی صفایی بوشهری در همایش بینالمللی تخصصی خرما در بوشهر با بیان اینکه خرما یک میوه فوق استراتژیک و یکی از مولفههای قدرت اقتصادی در جغرافیای اقتصاد فراملی است اظهار داشت: چنانچه نگاه به خرما بهعنوان یک میوه باید اصلاح شود چراکه این محصول میتواند همانند برخی از کالاهای استراتژیک برای اقتدار مؤثر باشد.
صفایی بوشهری نبود دیپلماسی اقتصاد خرما متناسب با اقتصاد جهانی را یکی دیگر از مشکلات دانست و تصریح کرد: ایجاد مراکز تخصصی صنایع تبدیلی و فرآوری خرما از ضروریات است.
در پایان این همایش از برترین های نمایشگاه تخصصی خرما تقدیر شد.
Sunday, 22 December , 2024