تاریخچه شبکه ملی اطلاعات
در اواخر سال ۱۳۸۴ بحث شبکه ملی اینترنت در کشور مطرح و مهمترین دلیل پیاده سازی این شبکه درآن سال کاهش وابستگی به شبکه جهانی اینترنت اعلام شد. در اسفند سال ۱۳۸۴، بر اساس تصمیم هیات دولت مقرر شد شبکه ملی طی سه سال به بهره برداری برسد و طراحی های کلی شبکه نیز انجام شود. در سال ۱۳۸۶ نیز همین موضوع تکرار شد و این بار برنامه های عملیاتی راه اندازی و بهره برداری اینترنت ملی در سال های ۸۶ تا ۸۸ در هیات وزیران تصویب شد.
با توجه به الزامات سند چشم انداز بیست ساله در سال ۱۳۸۹ موضوع شبکه ملی اطلاعات به صورت جدی تر مطرح شد به طوری که کلیات موضوع در ماده ۴۶ برنامه پنجم توسعه به شرح اختصاری زیر مطرح شد:
هدف : بسط خدمات دولت الکترونیک، صنعت فناوری اطلاعات، سواد اطلاعاتی و افزایش بهرهوری در حوزههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی
تکالیف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات: بر اساس بند الف از ماده ۴۶ قانون برنامه پنجم توسعه، ایجاد و توسعه شبکه ملی اطلاعات و مراکز داده داخلی امن و پایدار با پهنای باند مناسب با رعایت موازین شرعی و امنیتی و با استفاده از توان و ظرفیت بخشهای عمومی غیردولتی، خصوصی و تعاونی، امکان دسترسی پرسرعت مبتنی بر توافق نامه سطح خدمات مورد نظر است. در این زمینه سه شاخص اصلی عبارت از اتصال کلیه کسب و کارها و ۶۰% مردم به شبکه ملی اطلاعات و اینترنت، کسب رتبه دوم در کلیه شاخص های فاوا در منطقه و سهم ۲% صنعت فناوری اطلاعات از تولید ناخالص داخلی است.
اهداف عملیاتی خدمات کاربردی شبکه ملی اطلاعات
یکی از کارهای مهمی که در سال های اخیر به منظور تکمیل شبکه ملی اطلاعات به سرانجام رسید، تصویب طرح کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات بود که این طرح در تاریخ ۲۵ شهریور سال ۱۳۹۹ در شورای عالی فضای مجازی به تصویب رسید و برای اجرا ابلاغ شد. در این سند بعد از احصاء اهداف راهبردی شبکه ملی اطلاعات، به بیان اهداف عملیاتی پرداخته است. طبق این سند اهداف عملیاتی شامل چهار بخش است؛ در بخش اول به صورت جامع به اهداف عملیاتی شبکه ملی اطلاعات پرداخته شده و در سه بخش دیگر آن دسته از اهداف عملیاتی که موجب پیشرفت، ارتقاء و کاربردی تر شدن شبکه می شود، ارائه شده است که یکی از این اهداف عملیاتی اهداف خدمات کاربردی شبکه ملی اطلاعات است که این اهداف عبارت است از:
- رسیدن به شاخص تمرکز مطلوب در سکوهای بومی خدمات
- استقرار کامل سکوهای ارائه خدمات الکترونیکی اعم از دولت، سلامت، تجارت، آموزش، قضایی، گردشگری، حمل و نقل و انتظامی با تعرفه مناسب برای آحاد مردم
- دستیابی به سهم ده درصدی اقتصادی دیجیتال از کل اقتصاد کشور
- افزایش سهم خرده فروشی الکترونیکی به میزان ده درصد از کل بازار خرده فروشی کشور
- رسیدن مجموع سرمایه گذاری صندوق های سرمایه گذاری جسورانه معادل ۲۰۰ میلیون یورو در سال و سهم جمع سپاری در کشور معادل ۶۰ میلیون یورو در سال
- ایجاد حداقل دو سکوی ارایه خدمت با سهم ۲۰ درصدی از کاربران منطقه و دارای بازار جهانی
- استقرار نظام جامع تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی
- نظام مند سازی فعالیت خدمات خارجی در شبکه ملی اطلاعات
در پایان باید گفت انتظار می رود با تکمیل شبکه ملی اطلاعات، شاهد ارتقای جایگاه جمهوری اسلامی ایران به تراز قدرت های سایبری جهانی با ایجاد موازنه تاثیر و گسترش تعاملات دو جانبه و چند جانبه با دیگر کشورها باشیم و همچنین زمینه حضور جریان ساز و هدفمند در عرصه های ملی و فراملی فضای مجازی بر ترویج گفتمان انقلاب اسلامی و نیز کسب سهم مناسب از اقتصاد دیجیتال و شکوفایی کسب و کارهای دانش بنیان، خلاق و مولد مبتنی بر سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی فراهم آید.
Friday, 11 October , 2024