محمدجواد ظریف، وزیر سابق امورخارجه ایران، روز شنبه با حضور در گروه تلگرامی «گفتوشنود» که تعدادی از فعالان سیاسی، رسانهای و فرهنگی از طیفهای مختلف در آن عضویت دارند در مورد «نامههای آنچنانی به رهبری» درراستای تلاش بیوقفه طیفی برای وارد کردن ایران به جنگ حرف زد.
به گزارش «انتخاب»؛ بخشهایی از اظهارات وی به شرح زیر است:
به نظر میرسد با برداشته شدن تحریمهای تسلیحاتی و موشکی سازمان ملل، آمریکا و اسرائیل در پی بهانههای دیگری برای تجدید این تحریمها بگردند. ایران بهرغم اینکه در ماجرای اوکراین سعی کرد ساکت باشد؛ اما تا حدودی متهم به دخالت در جنگ شد. اما در ماجرای غزه در پی این است که بهرغم حضور پررنگ حمایتی، اما مداخله خود را در فرایند درگیری قویاً تکذیب کند. درعینحال، کشور در شرایط اقتصادی خوبی نیست که بتواند وارد جنگ شود. سوال این است که تا چه حدی درگیریهای غزه، چه از سوی حماس و چه اسرائیل، جهتگیری مداخله دادن ایران را دارد و ایران تا چه حد میتواند فاصله خود را حفظ کند و در هر صورت چه آثاری در جایگاه ایران در منطقه و اقدامات جریان عبری- عربی- آمریکایی خواهد داشت؟
متاسفانه در اوکراین از روسیه رودست خوردیم. هم پهپادها را گرفتند و هم خودشان لو دادند که دلایل بسیار وحشتناکی در محاسبات توازن هستهای دارد. برای آنها دقیق بود و برای ما خطرناک. اما در مورد غزه، رهبری حواسشان کاملاً جمع بوده است. فراتر از بحث مشکلات اقتصادی، واقعاً ورود ایران و حزبالله به این جنگ، منتهای آمال اسرائیل است. دوباره میتواند تز بنگوریون برای جنگیدن در خارج از اسرائیل را احیا کند.
برخی کارشناسان معتقدند هدف ایران درگیر نگه داشتن اسرائیل و نه حل موضوع است و این رویکرد بیشتر در راستای منافع ایران است تا تلاش جهت فیصله یافتن مناقشات. نظر شما دراینباره چیست؟
به نظرم نمیرسد که ایران نقش تعیینکنندهای در آغاز این درگیری داشته است. همین؛ حرف عاقلانه دیگری در این زمینه ندارم.
در صحبتهای ابتداییتان اشاره داشتید به بحث هولوکاست و اقدامات دولت احمدینژاد که عملاً باعث تقویت تبلیغات اسرائیل شد. اما به شکل جدیتر بفرمایید که نسبت بحث هولوکاست با مسئله فلسطین چیست؟ چرا آنها باید هزینه جنگ جهانی دوم را بدهند؟
بحث دقیقی است و سوءاستفاده اسرائیل مشخص است. اما چون اروپا خود را محور اخلاق عالم میداند، میگوید باید هزینه جنایات او را دیگران بدهند. بحث مفصلی است. البته، فلسطینیها توانسته بودند تا حد زیادی همین بحث را پیش ببرند. متاسفانه طرح مسئله از ایران و خاورمیانه فرصت احیای قضیه را به اسرائیل داد.
شما و همینطور آقای روحانی این ایام بهشدت نگران ورود ایران در جنگ شدهاید. با توجه به انکار چندباره رهبری، این نگرانی از کجا آمده؟ آیا ادامه طبیعی شکست حماس در غزه، پرداختن به ایران است؟ یا دلایل دیگری دارد؟
(علت بیان این هشدارها) تلاش بیوقفه طیفی برای وارد کردن ایران به جنگ (است). ازجمله نوشتن نامه به رهبری و تحلیلهای آنچنانی؛ بهرغم سخنان رهبری.
Sunday, 22 December , 2024