همزمان با سالروز ولادت مهدی موعود (عج) مراسم و جشنهای مختلفی توسط مردم در نقاط مختلف برگزار میشود و بسیاری از مناطق همچنان سنتها و رسوم خود را حفظ کردهاند.
در استان بوشهر به مناسبتهای مذهبی مختلف، رسوم و مراسم و جشنهای متعددی وجود دارد که یکی از این برنامهها مربوط به سالروز میلاد امام زمان (عج) است که علاوه بر نورافشانی، آذینبندی کوچهها، برگزاری جشن و…. به توزیع نیمه برات میپردازند.
نیمه برات نام یک مراسم سنتی و با قدمت بسیار زیاد در استان بوشهر است که مردم این استان هر ساله در روز نیمه شعبان و به مناسبت میلاد امام زمان (عج) اقدام به توزیع شیرینهای محلی میکند.
مردم استان بوشهر با تهیه یک شیرینی محلی به نام رنگینک که حلوا خرمایی نیز نامیده میشود، اقدام به توزیع آن میکنند. حلوا خانی و یا حلوای انگشتپیچ از دیگر شیرینیهای محلی مردم استان بوشهر است که در این روز پخت و توزیع میشود.
توزیع زولبیا و بامیه، انواع شیرینی سنتی و محلی، بیسکوئیت، کلوچه و دیگر شیرینیها نیز در روز نیمه برات توسط مردم استان بوشهر انجام میشود و اغلب بین همسایگان توزیع میشود.
زمان توزیع نیمه برات در استان بوشهر از عصر چهاردهم شعبان آغاز میشود و در شب نیمه شعبان و در روز میلاد صاحب الزمان (عج) نیز ادامه دارد.
وقتی نیمه برات را به در خانه همسایه و نزدیکان میبرند، کسی که ظرف نیمه برات را تحویل میگیرد پس از طلب آمرزش برای متوفیان، ظرف را از آنچه که خودش برای نیمه برات آماده کرده، پر میکند.
در فرهنگ نامهها و متون کهن، نیمه شعبان به عنوان «شب برات» نامیده شده و این بدان سبب است که بنا به روایات، خداوند در این شب «برات آزادی» از دوزخ را به بندگان خود می بخشد.
به طور مثال در این متون آمده است: هر کس در شب برات عبادت کند و نیکی به جای آورد، از دوزخ رهایی خواهد یافت یا این طور نوشته شده که در شب برات که شب پانزدهم شعبان است ملائکه به حکم الهی حساب عمر و تقسیم رزق میکنند.
در فرهنگ لغت آمده برات از کلمه برائت عربی گرفته شده که یکی از معناهای آن بری شدن مدیون از دین است.
Thursday, 31 October , 2024