به گزارش آوای دشتی به نقل از تجارتنیوز، طرح نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی یا همان طرح صیانت، در سال ۱۳۹۹ و توسط نمایندگان دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی مطرح شد و از همان ابتدا، موافقان و مخالفان زیادی داشت.
کلیات این طرح با ۱۸رای موافق و ۱ رای مخالف در تاریخ ۳ اسفند ۱۴۰۰ در کمیسیون مشترک مجلس تصویب شد. ولی تنها با گذشت یک روز، هیات رئیسه مجلس تصمیم کمیسیون مشترک در تصویب این طرح را به دلیل ایرادات شکلی در چگونگی بررسی طرح لغو کرد.
ماراتن تصویب و عدم تصویب
یکی از مسائل مرتبط با این طرح، اصل هشتاد و پنجی شدن این طرح در کمیسیون فرهنگی بود که در نهایت در تاریخ ششم شهریور ۱۴۰۰ توسط نمایندگان مجلس تصویب شد.
براساس اصل ۸۵، مجلس شورای اسلامی «در موارد ضروری» میتواند اختیار وضع بعضی از قوانین را به کمیسیونهای داخلی خود بسپارد، در این صورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین میکند بدون نیاز به تصویب در صحن علنی به صورت آزمایشی اجرا میشود.
مجلس در جلسه غیرعلنی ۲۲ فروردین ۱۴۰۱ و در یک رایگیری استمزاجی، نظرخواهی در مورد بازگشت این طرح به صحن علنی مجلس انجام داد که با ۱۲۰ رای موافق، ۱۰۹ رای مخالف و ۹ رای ممتنع همراه شد.
صیانت یعنی پایان عصر اینترنت آزاد در ایران؟
منتقدان این طرح معتقدند که چنین طرحی در راستای محدودسازی بیشتر اینترنت ایران بوده و به نوعی اینترنت ملی را جایگزین اینترنت بینالمللی خواهد کرد. بسیاری از منتقدان این طرح را پایان عصر اینترنت آزاد در ایران و معادل «اینترانت ملی» میدانند؛ چیزی شبیه آنچه در چین جریان دارد.
طرح صیانت اجرا شده است؟
در میانه بهمنماه سال ۱۴۰۱، طرح صیانت در حالی که قرار بود جلسهاش به صورت آنلاین پخش شود، بیسروصدا و با توجه به اصل ۸۵ شدن این طرح به تصویب رسید. مهرداد ویسکرمی، دبیر کمیسیون طرح صیانت با اعلام اینکه برخی از مواد طرحی که در کمیسیون مشترک تصویب شد به شورای عالی فضای مجازی ارتباط داشت، تاکید کرد این موارد در شورا تصویب شده و در اختیار هیات رئیسه مجلس قرار گرفته است. صحن باید در مورد زمان اجرای قانون نظر بدهد. صحن برای اجرای سه، پنج یا هفت ساله طرح تصمیم خواهد گرفت.
اما با توجه به فیلترینگ گسترده شبکههای اجتماعی خارجی، عدم دسترسی به بسیاری از وبسایت، اینترنت طبقاتی و… احتمالا الان در عصر صیانت به سر میبریم.
Monday, 23 December , 2024