افزایش مصرف قلیان در بین اهالی استان بوشهر باعث شده تا سرطان ریه در این استان نسبت به دیگر نقاط کشور شیوع بیشتری داشته باشد.

استان بوشهر یکی از مناطق مهم کشور در زمینه کشت و تولید تنباکو است که بخش عمده تنباکو توسط مردم همین استان مصرف می‌شود و بخشی از تنباکو نیز به دیگر نقاط می‌رود.

قلیان مورد استفاده از در استان بوشهر، دارای ویژگی‌های خاص خود است و ضمن اینکه این قلیان‌ها در کارگاه سنتی استان بوشهر تولید می‌شوند، بخش عمده افراد قلیانی از این نوع قلیان که با تنباکوی تولید شده در استان آماده می‌شود استفاده می‌کنند.

استان بوشهر این روزها با یک معضل اجتماعی و بهداشتی به نام مصرف قلیان روبرو است که این مصرف در حال گسترش است. این پدیده به ویژه در بین زنان و جوانان به شدت رایج شده و نگرانی‌هایی را در مورد سلامت عمومی ایجاد کرده است.

قلیان به عنوان یک وسیله تفریحی و اجتماعی در جمع‌های خانوادگی و دوستانه استفاده می‌شود و این مسأله به ویژه در بین جوانان و زنان بیشتر مشاهده می‌شود. با توجه به آمارهای موجود، درصد بالایی از جوانان بوشهری حداقل یک بار تجربه مصرف قلیان را داشته‌اند.

مصرف قلیان و انواع بیماری‌ها

یکی از کارشناسان حوزه سلامت اظهار کرد: ترکیبات سمی بسیار زیادی در دور قلیان وجود دارد که ضرر و زیان بسیار زیادی برای مصرف کنندگان دارد و این ضرر و زیان در انواع قلیان وجود دارد.

قلیان به راحتی در دسترس است و مراکز عرضه آن در سطح شهرها و روستاها به وفور یافت می‌شودپروانه اسماعیل‌پور اضافه کرد: تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف قلیان می‌تواند به اندازه سیگار خطرناک باشد و در برخی از تحقیقات ثابت شده که مصرف قلیان ضرر و زیان بیشتری نسبت به سیگار دارد.

وی با اشاره به اینکه بسیاری از جوانان بدون اطلاع از اثرات مخرب قلیان بر سلامت در حال مصرف آن هستند ادامه داد: قلیان به راحتی در دسترس است و مراکز عرضه آن در سطح شهرها و روستاها به وفور یافت می‌شود.

این کارشناس حوزه سلامت، اطلاع‌رسانی و آگاهی بخشی به جامعه را یک راهکار بسیار مهم در این زمینه دانست و بیان کرد: باید از ابزار رسانه و فضاهای فرهنگی و اجتماعی برای کاهش مصرف قلیان در جامعه استفاده شود.

وی افزایش مصرف قلیان در بوشهر را بسیار خطرناک دانست و افزود: این روزها و شب‌ها قلیان در بسیاری از محافل در بین افراد به ویژه جوانان استفاده می‌شود و مصرف آن در حال افزایش است.

اسماعیل‌پور خاطرنشان کرد: مواد شیمیایی موجود در دود قلیان، از جمله نیکوتین، مونوکسید کربن و مواد سرطان‌زا می‌توانند به شدت بر سلامت ریه‌ها تأثیر بگذارند و با توجه به افزایش موارد سرطان ریه در بوشهر، این موضوع نگران‌کننده است.

بر اساس آمارهای پزشکی، موارد ابتلاء به سرطان ریه در بوشهر در حال افزایش است که این افزایش نه تنها ناشی از مصرف قلیان بلکه به عوامل دیگر مانند آلودگی هوا و عادات غذایی نیز مرتبط است اما تأثیر مستقیم قلیان بر سلامت ریه‌ها نمی‌تواند نادیده گرفته شود.

سایه دود قلیان بر زندگی بوشهری‌ها؛ سرطان ریه در کمین است

قلیان؛ تفریح یا تهدید

امروزه قلیان بیش از آنکه یک عادت باشد، به یک تفریح و سرگرمی در بین جوانان تبدیل شده است و افراد کم کم به منظور تفریح وابسته به مصرف آن می‌شوند و میزان مصرف آنها افزایش می‌یابد.

می‌دانیم که قلیان برایمان ضرر دارد ولی تفریح ما شده همین قلیان و در هر دورهمی از قلیان استفاده می‌کنیمیکی از جوانان دشتستان که به صورت مستمر قلیان را مصرف می‌کند در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در ابتدا به واسطه حضور در یک مهمانی و به اصرار دوستان از قلیان استفاده کردم و به تدریج در مهمانی‌های بعدی هم کم و بیش مصرف می‌کردم.

مرتضی که اکنون هر روز چند بار قلیان می‌کشد افزود: اکنون دیگر قلیان به بخشی از زندگی روزمره ما تبدیل شده است و روزی چند بار قلیان می‌کشیم و اگر قلیان نکشیم انگار چیزی کم داریم و به نوعی به مصرف آن اعتیاد پیدا کرده‌ایم.

یکی دیگر از مصرف‌کنندگان قلیان به خبرنگار مهر گفت: خود ما هم می‌دانیم که قلیان برایمان ضرر دارد ولی تفریح ما شده همین قلیان و در هر دورهمی از قلیان استفاده می‌کنیم و اغلب دوستان ما در حال مصرف هستند.

عباس که دوست دارد قلیان را ترک کند می‌افزاید: بارها تصمیم گرفتم قلیان را ترک کنم ولی باز هم در فضایی قرار می‌گیرم که ترغیب به مصرف می‌شوم و باز هم از قلیان استفاده می‌کنیم.

افزایش سرطان ریه در استان بوشهر

معاون دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: یکی از معضلات اجتماعی مهم که بر سلامت مردم تأثیرگذار است، مصرف بالای قلیان در استان بوشهر که باید نسبت به مقابله با مصرف آن اقدام شود.

مرگ‌ومیر در زمینه سرطان ریه در استان بوشهر افزایش یافته است که باید اقدامات اساسی برای کاهش این بیماری انجام شودسید محمد هادی امامت به نتایج تحقیقات صورت گرفته در مورد بیماری‌ها در استان بوشهر اشاره کرد و یکی از بیماری‌های شایع در استان بوشهر را سرطان ریه عنوان کرد که این بیماری در استان بوشهر نسبت به سایر استان‌ها بیشتر است.

وی یکی از مهمترین دلایل شیوع سرطان ریه در استان بوشهر را مصرف دخانیات به ویژه قلیان در بین اهالی استان بوشهر عنوان کرد و افزود: مرگ‌ومیر در زمینه سرطان ریه در استان بوشهر افزایش یافته است که باید اقدامات اساسی برای کاهش این بیماری انجام شود.

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی بوشهر تاکید کرد: برای اینکه بر این بیماری‌ها غلبه کنیم، باید اقدامات مناسب برای آگاه‌سازی مردم و اطلاع‌رسانی مطلوب در این زمینه اقدام شود تا شاهد کاهش میزان مصرف در بین افراد باشیم.

وی اصلاح سبک زندگی را به عنوان یکی از مهمترین راهکارها برای بهبود وضعیت سلامت مردم عنوان کرد و ادامه داد: مجوز لازم برای راه‌اندازی مرکز تحقیقات اعتیاد و سبک زندگی در استان بوشهر صادر شده است.

مصرف قلیان در بوشهر یک معضل جدی است که نیازمند توجه بیشتری از سوی مسئولین و جامعه است. با افزایش آگاهی و اجرای برنامه‌های مؤثر، می‌توان به کاهش این معضل کمک کرد و سلامت عمومی را ارتقا داد.

برای کاهش مصرف قلیان و جلوگیری از افزایش سرطان ریه، نیاز به برنامه‌ریزی‌های فرهنگی و آموزشی است و باید با اقدامات آموزشی، فرهنگی و رسانه‌ای برای کاهش مصرف قلیان در استان بوشهر اقدام شود.

اعمال محدودیت‌های بیشتر بر فروش و تبلیغ قلیان و ایجاد فضاهای تفریحی سالم که افراد بتوانند بدون نیاز به قلیان وقت خود را سپری کنند، از دیگر اقداماتی است که باید برای کاهش مصرف قلیان و دیگر مواد دخانی در دستور کار باشد.